ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Αθήνα Υποδομές

 

NYC Athens Campus: το μοναδικό πολυκτιριακό campus στην καρδιά της Αθήνας!

Οι σπουδαστές του New York College (NYC) απολαύουν ενός μοναδικού προνομίου: Σπουδάζουν στο NYC Athens Campus, το μοναδικό πολυκτιριακό campus στην καρδιά της Αθήνας, του οποίου η ιστορία ως πολυκτιριακού εκπαιδευτικού συγκροτήματος εκτείνεται σε τρεις αιώνες (19ος - 21ος). Ιστορικά, το πολυκτιριακό συγκρότημα, όπου σήμερα λειτουργεί το NYC Athens Campus, εγκαινιάσθηκε ως εκπαιδευτήριο το 1879, και αποτελεί  ένα εμβληματικό ορόσημο της Παλαιάς Πόλεως των Αθηνών, υπό την σκιά της Ακροπόλεως.

Η προνομιακή θέση και η ιστορικότητα του NYC Athens Campus—σε αρμονική αντιστοιχία με τον ιστορικό-πολιτισμικό χαρακτήρα της γειτνιάζουσας περιοχής - ενέπνευσαν τον Ηλία Φούτση, Hon. PhD, ιδρυτή και Πρόεδρo του πολυεθνικού New York College, να διαγγείλει επιγραμματικά, ήδη από την δεκαετία του 1990, ότι «το Campus μας είναι η Παλαιά Πόλις των Αθηνών».

NYC Athens Campus (Αμαλίας 38, ΣΥΝΤΑΓΜΑ) & cosmopolitan surroundings 

To NYC Athens Campus βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Πλάκα, την Ακρόπολη, την Βουλή των Ελλήνων, το Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, στο όριο της Πλάκας, και έναντι του Εθνικού Κήπου - Ζαππείου - Ολυμπιείου.


Η βόρεια πρόσοψη του NYC Athens Campus, του εμβληματικού ιστορικού κτιρίου-landmark (Syngros Hall) επί του ορίου της Παλαιάς Πόλεως των Αθηνών υπό την σκιά της Ακροπόλεως (φώτο 1). Πανοραμική κάτοψη των 4 κτιρίων (halls) του NYC Athens Campus (φώτο 2): Syngros Hall (κτίριο 1), Mumper Hall (κτίριο 2), Kapodistrias Hall (κτίριο 3), Paparrigopoulou Hall (κτίριο 4).*

*Τα τέσσερα κτίρια του NYC Athens Campus, έχουν επονομασθεί αντίστοιχα προς τιμήν του Ανδρέου Συγγρού (κτίριο 1), ευεργέτου-χρηματοδότου της ανεγέρσεως του κτιριακού συγκροτήματος από το 1878, του Dr. Robert Mumper (κτίριο 2), πρωτεργάτου της πρώτης διεθνούς συμβάσεως ακαδημαϊκής πιστοποίησης του New York College με το STATE UNIVERSITY OF NEW YORK το 1989, του Ιωάννου Καποδίστρια (κτίριο 3), θεμελιωτού της Ελληνικής Εκπαιδεύσεως το 1828-1831, και της Ελένης Παπαρρηγοπούλου (κτίριο 4), πρώτης Προέδρου του ιστορικού «Συλλόγου Εκπαιδεύσεως Νεανίδων», που από το 1872 ανέλαβε την πρωτοβουλία ανεγέρσεως του κτιριακού συγκροτήματος ως εκπαιδευτηρίου, θεμελιωθέντος στις 11 Δεκεμβρίου 1878 παρουσία του Βασιλέως Γεωργίου Α', της Βασιλίσσης Όλγας και υπουργών της Κυβερνήσεως.

Μέρος του παραδοσιακού προαυλίου του NYC Athens Campus (φώτο 3). Ο Εθνικός Κήπος (φώτο 4) και το πάρκο του Ζαππείου (φώτο 5), έναντι του NYC Athens Campus, αποτελούν δημοφιλείς χώρους αναψυχής για τους σπουδαστές του New York College.

Έναντι του NYC Athens Campus, το Ολυμπιείον (φώτο 6) και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ιστορικού Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου (φώτος 7-8)—ιδρυθέντος το 1893, ως «κέντρο σύζευξης του Αθλητισμού με τον Πολιτισμό», με μεγάλο δωρητή επίσης τον Ανδρέα Συγγρό—όπου κάθε χρόνο διεξάγεται η επίσημη τελετή αποφοίτησης (graduation ceremony) του Νew York College (φώτο 8) και όπου αθλούνται οι φοιτητές του κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους (φώτο 7).

Τα δύο εμβληματικά μνημειακά τοπόσημα (landmarks), έναντι της εισόδου του NYC Athens Campus: Αριστερά (φώτο 9), ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου (σε νεαρή ηλικία, έφιππος επί του Βουκεφάλα), που φιλοτεχνήθηκε επί 32ετία (1941-1973) από τον εξέχοντα Έλληνα γλύπτη και Ακαδημαϊκό Γιάννη Παππά (1913-2005). Δεξιά (φώτο 10), το ιστορικό διαλεκτικό μνημείο «Η ΕΛΛΑΣ (ΣΤΕΦΕΙ) ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ», προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνος, που φιλοτεχνήθηκε αρχικά από τους Γάλλους γλύπτες Michel A. Chapu (1833-1891) και Jean A. J. Falguière (1831-1900) και ολοκληρώθηκε από τον Έλληνα γλύπτη Λάζαρο Σώχο (1859 -1911), με δωρεά του ευεργέτου Δημητρίου Στεφανόβικ Σκυλίτση. Τρεις φορές τον χρόνο, οι φοιτητές και οι απόφοιτοι του New York College (NYC) καταθέτουν στέφανο εις έκαστο μνημείο: Η Ένωση Φοιτητών του κολλεγίου (NYC Students' Union) δις ετησίως, κατά την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου, η δε Ένωση Αποφοίτων του κολλεγίου (NYC Graduates' Union) άπαξ ετησίως, κατά την ημέρα της επίσημης τελετής απονομής πτυχίων (graduation ceremony) από τα συμβεβλημένα με το NYC ξένα κρατικά Πανεπιστήμια.

Το NYC Athens Campus, επί της Λεωφόρου Βασ. Αμαλίας 38 (ΣΥΝΤΑΓΜΑ), είναι ανοικτό καθημερινά, 9 π.μ.- 9 μ.μ., και διαθέτει: αίθουσες Διαλέξεων, τάξεις Διδασκαλίας, εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, εξοπλισμό τηλεδιασκέψεων, οπτικοακουστικό εξοπλισμό παρουσιάσεων, Τμήμα Σπουδών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης με studio επεξεργασίας εικόνας & ήχου, Κέντρο Επιχειρηματικότητας, και προαύλια Φοιτητική Καφετέρια. Επί πλέον, στο NYC Athens Campus, οι φοιτητές μπορούν να επισκεφθούν τα ακόλουθα γραφεία και υπηρεσίες εξυπηρέτησης: Γραφείο Προέδρου, Γραφείο Πρυτάνεως, Ακαδημαϊκή Γραμματεία, Γραφείο Ακαδημαϊκών Πληροφοριών και Εγγραφών, Γραφείο του STATE UNIVERSITY OF NEW YORK / Empire State College, Γραφείο Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Γραφείο Μεταπτυχιακών Σπουδών, Τμήμα Αθλητικών Δραστηριοτήτων, Λογιστήριο, Μηχανογραφικό Κέντρο, Φωτοτυπικό Κέντρο, Γραφείο Διεθνών Φοιτητών, Γραφείο Φοιτητικών Υποθέσεων, Γραφείο Ενώσεως Φοιτητών (NYC Students' Union) και Γραφείο Ενώσεως Αποφοίτων (NYC Graduates' Union).

Η πρόσβαση στο πολυκτιριακό μας campus στην Αθήνα (Βασ. Αμαλίας 38, ΣΥΝΤΑΓΜΑ) εξυπηρετείται από το δίκτυο του ΜΕΤΡΟ (Σταθμός ΣΥΝΤΑΓΜΑ), όπως επίσης και από λεωφορειακές γραμμές (στάσεις ΣΥΝΤΑΓΜΑ/ΖΑΠΠΕΙΟ) .

NYC Pythagoras Hall: O τεχνολογικός βραχίονας του NYC Athens Campus δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ Καλλιθέας!

(Θεσσαλονίκης 286, ΚΑΛΛΙΘΕΑ)

Το πενταώροφο κτίριο του New York College στην Καλλιθέα φέρει την επωνυμία «NYC Pythagoras Hall» και αποτελεί, ως υπερσύγχρονο κτίριο, τον εργαστηριακό και τεχνολογικό βραχίονα του NYC Athens Campus: Στο NYC Pythagoras Hall λειτουργεί το Εργαστήριο Βιοϊατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του NYC, και παράλληλα εκεί έχουν την έδρα τους η Σχολή Ναυτιλιακών Σπουδών και η Σχολή Μηχανικών & Πληροφορικής του κολλεγίου.

To NYC Pythagoras Hall bσε μικρή απόσταση από τον σταθμό ΗΣΑΠ Καλλιθέας, βρίσκεται  σε  ίση χρονική απόσταση (11’ – 14’) από το λιμάνι του Πειραιά (μόλις 3 σταθμοί ΗΣΑΠ) και την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα (5 σταθμοί ΗΣΑΠ).

Η περιοχή του NYC Pythagoras Hall, συνδυάζει έναν φοιτητικό, τεχνολογικό και ταυτόχρονα επιχειρηματικό χαρακτήρα: Σε πολύ μικρή απόσταση (μόλις 80 μέτρα) από το NYC Pythagoras Hall λειτουργεί από το 2011 το νέο ιδιόκτητο κτίριο του ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, όπου στεγάζονται το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής και το Φοιτητικό Εστιατόριο του Πανεπιστημίου, ενώ σε αυτήν την περιοχή, όπου από το 1927 λειτουργεί ως εκπαιδευτικό τοπόσημο η ιστορική Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων (ΣΔΣΤΕ), έχουν τα κεντρικά τους κτίρια γνωστές μεγάλες εταιρείες, όπως και δημόσιοι οργανισμοί (η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, κ.τ.λ.).

Στο NYC Pythagoras Hall λειτουργούν η μεγαλύτερη από τις βιβλιοθήκες του New York College, συνεδριακοί  χώροι, Εργαστήριο Πληροφορικής, Εργαστήριο Βιοϊατρικής, Κέντρο Γραφής,   ειδικές  τάξεις διδασκαλίας με προηγμένο  οπτικοακουστικό εξοπλισμό   και   χώροι   μελέτης.   Επί   πλέον,   στους  σπουδαστές  του NYC  είναι δημοφιλής η ευρύχωρη Φοιτητική Καφετέρια του NYC Pythagoras Hall. Από το το 2021, προβλέπεται ότι στο NYC Pythagoras Hall θα λειτουργεί και το γραφείο- εντευκτήριο της Ένωσης Φοιτητών (Students' Union) του New York College.

  • NYC Athens Campus: Ένα ιστορικό εκπαιδευτικό πολυκτιριακό συγκρότημα

  • ΝYC Athens Campus: Εκπαιδευτικός και πολιτισμικός κόμβος

Το εμβληματικό πολυκτιριακό συγκρότημα, όπου λειτουργεί το New York College τα τελευταία 32 χρόνια, επί της Αμαλίας 38 στο Σύνταγμα, έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του ελληνικού κράτους. Η ανέγερσή του (1878-1879) είναι αποτέλεσμα της εμπνευσμένης πρωτοβουλίας του πρώτου Γυναικείου Συλλόγου στην Ελλάδα (1872), με ιδρυτικά μέλη 62 Αθηναίες (σε μια ανδροκρατούμενη εποχή, όπου οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ούτε καν ψήφου ή ενεργού συμμετοχής στα κοινά) οι οποίες συνεδέοντο από ένα μεγαλόπνοο όραμα: Την εκπαίδευση νεανίδων και παράλληλα την επιμόρφωση και απασχόληση απόρων γυναικών, κατ' ευθυγράμμιση με το συναφές όραμα του Καποδίστρια, που ίδρυσε τα πρώτα ειδικά σχολεία κορασίδων (1828-1831).

Εκείνη η παράτολμη για την εποχή ιδιωτική πρωτοβουλία, ετέθη υπό την αιγίδα της Βασιλίσσης Όλγας, ως Σύλλογος Εκπαιδεύσεως Νεανίδων (1872), και ευοδώθηκε με την παραχώρηση από τον Δήμο Αθηναίων του οικοπέδου επί της Βασ. Αμαλίας 38, και τελικά με την ανέγερση του μεγάρου δια δωρεάς τού μεγάλου ευεργέτου Ανδρέου Συγγρού. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια τα προσέφερε ευγενώς και άνευ αμοιβής ο Νικόλαος Λύσιππος, ο οποίος επίσης επέβλεψε προσωπικά επί διετία την υλοποίησή τους  ανιδιοτελώς και άνευ αμοιβής.

Από το 1879, το νεοανεγερθέν μέγαρο επί της Βασ. Αμαλίας 38 στέγασε το «Εργαστήριο Απόρων Γυναικών» του Συλλόγου, μετέπειτα δε το «Νοσοκομειακόν Εκπαιδευτήριον», του οποίου οι απόφοιτες είναι οι πρώτες που στελέχωσαν ως νοσοκόμες το νεότευκτο τότε Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (1884).

Σημαντικό σταθμό στην ιστορία του Συλλόγου και του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, απετέλεσε η ίδρυση από τον Σύλλογο του ρηξικέλευθου για την εποχή «Ταμείου Συντάξεων» για τους εργαζομένους του το 1906, ήτοι τρεις δεκαετίες πριν τις πρώτες νομοθετικές και διοικητικές απόπειρες (1932-1934) για την ίδρυση του ΙΚΑ (1937). Κατά την Μικρασιατική Καταστροφή (1922-1923), ο Σύλλογος περιέθαλψε και προσέλαβε ως εργάτριες 150 Ελληνίδες πρόσφυγες. Μετά την Κατοχή, κατά την οποία ο Σύλλογος κατόρθωσε να επιβιώσει παρά τις τεράστιες τότε δυσχέρειες, το πολυκτιριακό συγκρότημα στέγασε προσωρινά το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο πριν την οριστική του μετεγκατάσταση στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Τον Ιανουάριο 1946, ο Σύλλογος ίδρυσε την «Μέση Αστική Σχολή» (που μετεξελίχθηκε στο πρότυπο για την εποχή «44ο Γυμνάσιο Θηλέων Πλάκας» σε αυτό το πολυκτιριακό συγκρότημα) και μετέπειτα ίδρυσε το πρωτοποριακό «Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Ανδρέας Συγγρός». 

Από το 1982, το μέγαρο επί της Βασ. Σοφίας 38 διέλαμψε και σε καλλιτεχνικό επίπεδο: Η ηθοποιός Αλίκη Νορ λειτούργησε εκεί το Θέατρο «ΠΥΛΗ», εσωτερικά του κτιρίου, για 4 χρόνια. Αξιολογικά, ο Σύλλογος συνέβαλε θετικά στα εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα τών Γυναικών στην Ελλάδα, όσον ίσως ουδείς άλλος Σύλλογος, δεδομένου ότι ο διαχρονικός αγώνας των μελών του (εν μέσω μάλιστα εθνικών, εμφυλίων και παγκοσμίων πολέμων) ευοδώθηκε δια του ηγετικού τους παραδείγματος, της δημιουργικής τους σκέψεως και των παράτολμων αλλά πάντοτε εθνοενωτικών πρωτοβουλιών τους. 

Από το 1990, ο Σύλλογος εμπιστεύθηκε αυτό το ιστορικό πολυκτιριακό συγκρότημα στα χέρια του Προέδρου του NYC Ηλία Φούτση, Hon. Ph.D., για την εγκατάσταση και λειτουργία εκεί του κολλεγίου New York College, σε συνεργασία με το κρατικό πανεπιστήμιο State University of New York των Η.Π.Α., προκειμένου τα δύο ιδρύματα «να προσφέρουν την δυνατότητα σε πνευματικά προικισμένους αλλά οικονομικά μη-προνομιούχους φοιτητές να αποκτήσουν πρόσβαση σε τριτοβάθμια εκπαίδευση υψίστου διεθνούς επιπέδου», όπως επί λέξει ορίζετο στη μεταξύ τους σύμβαση—την ιστορικά πρώτη στην Ελλάδα διεθνή σύμβαση ακαδημαϊκής πιστοποίησης (1989), που απετέλεσε πρότυπο για την ανάπτυξη του κολλεγιακού κλάδου τής Ελληνικής Εκπαίδευσης κατά τις επόμενες δεκαετίες. Το ίδιο το πολυκτιριακό συγκρότημα στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε, προσαρμόστηκε, εκσυγχρονίστηκε, πάντα όμως με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και την ιστορία του χώρου, ώστε σήμερα οι φοιτητές τού NYC να έχουν την δυνατότητα και το προνόμιο να παρακολουθούν ακαδημαϊκά μαθήματα σε αυτό το ιστορικό πολυκτιριακό campus, ένα διαχρονικό σύμβολο ιστορίας που αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης.

11. Η Ακρόπολη και η Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, Ολυμπιακοί Αγώνες 1896, Αθήνα. Λεπτομέρεια από φωτογραφία πιθανόν από την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 25 Μαρτίου 1896 (παλαιό ημερολόγιο). Η λήψη από το Παναθηναϊκό Στάδιο. 12. Φωτογραφία μαθητριών (1902). 13. Ο μεγάλος ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός. 14. Αθήνα 1965 περ. Το "Εργαστήριον Απόρων Γυναικών" υπό ανακαίνιση. Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. 15. Αθήνα 1941-1944. Κατοχή. Η Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας, το τράμ (γραμμή 12 για Παγκράτι), ο Εθνικός Κήπος και στο βάθος τα Παλαιά Ανάκτορα και ο Λυκαβηττός. 16. Αθήνα, 27 Απριλίου 1930. Η παρέλαση προς την Ακρόπολη. Γιορτάζοντας την «Εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας» . Ψηφιακό Αρχείο ΕΡΤ.

H αρχική (πρωτότυπη) σήμανση του χώρου (1872) παραμένει ανηρτημένη στην ίδια θέση επί σχεδόν ενάμισυ αιώνα, στο εσωτερικό του Syngros Hall του NYC Athens Campus, ως σύμβολο της ιστορίας ** του πολυκτιριακού συγκροτήματος.

** Με σεβασμό στην παράδοση και αίσθημα ευθύνης έναντι της σημαίνουσας ιστορικής κληρονομιάς του NYC Athens Campus, το πολυεθνικό New York College συντηρεί εξ ιδίων πόρων όλο το πολυκτιριακό σύμπλεγμα, με απόλυτη συνέπεια επί 30ετία και με ελάχιστες (μινιμαλιστικές) παρεμβάσεις, ώστε να διατηρείται η παραδοσιακή αισθητική αυτού τού εμβληματικού χώρου, ενώ παράλληλα έχει εκσυγχρονίσει και εξοπλίσει τους εσωτερικούς χώρους των 4 κτιρίων με σύγχρονα (state-of-the-art) εποπτικά μέσα διδασκαλίας και έρευνας. Ως αποτέλεσμα, οι σπουδαστές του New York College αποκτούν μια βιωματική αισθητική παράδοσης και αίσθηση ιστορίαςσύμφωνα με διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα κορυφαίων πανεπιστημίωνενώ παράλληλα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία τεχνολογικά μέσα για ευόδωση των πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών τους ως ενεργοί πολίτες μιας Άλλης Ελλάδας στο ορατό μέλλον. 

Η προτομή του Ανδρέου Συγγρού, ευεργέτου-χρηματοδότου του πολυκτιριακού εκπαιδευτικού συγκροτήματος όπου σήμερα λειτουργεί το NYC Athens Campus, κοσμεί τον παραδοσιακό προαύλιο χώρο του κολλεγίου.

Περισσότερα για την ιστορία του πολυκτιριακού συγκροτήματος του NYC Athens Campus εδώ.

Το πολυκτιριακό NYC Athens Campus (Αμαλίας 38, ΣΥΝΤΑΓΜΑ) έχει εξελιχθεί σε έναν πρωτοποριακό εκπαιδευτικό και πολιτισμικό κόμβο παγκοσμίου κλάσεως (educational/cultural hub), εφαρμόζoντας το διεθνές πανεπιστημιακό πρότυπο ανοίγματός του στην κοινωνία: Πέρα από τούς δύο εκπαιδευτικούς/ερευνητικούς μουσειακούς χώρους εντός (in-house) τού NYC Athens Campus, στον ίδιο χώρο διεξάγονται ημερίδες και εσπερίδες—εκπαιδευτικά σεμινάρια από ειδικούς επιστήμονες, διαλέξεις επιφανών ακαδημαϊκών και πολιτικών προσωπικοτήτων, και ανοικτές συζητήσεις σύμφωνα με τα αρχαιοελληνικά δημοκρατικά πρότυπα—που όλα είναι ανοικτά στο ευρύ κοινό με ελεύθερη συμμετοχή.

 

 

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe