ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Συναισθηματική πείνα


12 November 2020
Μάρσα Κολέτση, PhD, Κλινική Ψυχολόγος - Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια, Ειδικευθεiσα στις Διαταραχές Λήψης τροφής, Λέκτορας Ψυχολογίας, New York College
Συναισθηματική πείνα

Στη συναισθηματική διατροφή τρώμε για να καλύψουμε συναισθηματικές ανάγκες. Τα συναισθήματα μας είναι πολύ έντονα και εύκολα μπορούν να παρερμηνευθούν ως βιολογική πείνα. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία κλειδιά που βοηθούν στο να ξεχωρίσουμε τα 2 είδη αυτής πείνας:

  1. Η συναισθηματική πείνα αναζητά άμεση ικανοποίηση. Έρχεται απροειδοποίητα και δεν εφησυχάζεται μέχρι να ικανοποιηθεί. Αντίθετα, η σωματική πείνα εμφανίζεται σταδιακά, αυξάνει η ένταση όσο περνά ο χρόνος αλλά υπάρχει δυνατότητα αναμονής και καθυστέρησης ικανοποίησης αυτής.
  2. Στη συναισθηματική πείνα δεν υπάρχει αίσθημα κορεσμού. Το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού, συνήθως μηχανικά, και χωρίς να επιλέγει το είδος και την ποσότητα της τροφής, προκείμενου να ανακουφίσει ή/και να καλύψει το συναίσθημα που βιώνει εκείνη την στιγμή. Αντίθετα, στη βιολογική πείνα υπάρχει αίσθημα κορεσμού και το άτομο σταματάει να καταναλώνει φαγητό εφόσον έχει χορτάσει.
  3. Η συναισθηματική πείνα συνοδεύεται από αισθήματα ντροπής και ενοχής. Καθώς το άτομο έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού, αυτό επιφέρει αισθήματα ντροπής, τύψεων, συχνά αηδίας και/ή αυτολύπησης για την ίδια την πράξη και για τον εαυτό του που προέβη σε αυτήν.

Είναι σημαντική να γνωρίζουμε ότι η πράξη της διατροφής δεν είναι ποτέ κενή συναισθήματος. Δεν θα πρέπει όμως το φαγητό να χρησιμοποιείται ως ένα μέσο κάλυψης συναισθηματικών αναγκών ή αναπλήρωσης συναισθήματος.

 

 

 

 

 

 

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe