Ρύθμιση συναισθημάτων: Τι είναι και πώς να την εξασκήσετε;
Κατανόηση των Συναισθημάτων
Τα συναισθήματα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, τα συναισθήματα είναι συνειδητές ψυχικές αντιδράσεις (όπως θυμός, φόβος ή άγχος) που βιώνονται υποκειμενικά ως έντονα συναισθήματα που συνήθως κατευθύνονται προς ένα συγκεκριμένο αντικείμενο/πυροδότες και συνήθως συνοδεύονται από φυσιολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές στο σώμα. Για παράδειγμα, όλοι οι άνθρωποι νιώθουν απογοήτευση όταν έχουν κολλήσει στην κίνηση ή αισθάνονται λυπημένοι όταν τους λείπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Επίσης, οι άνθρωποι μπορεί να θυμώσουν όταν κάποιος τους απογοητεύει ή τους πληγώνει ή μπορεί να αγχώνονται για ένα σημαντικό γεγονός για αυτούς, όπως μια συνέντευξη. Με άλλα λόγια, όλοι οι άνθρωποι, χωρίς εξαίρεση, βιώνουν κοινές συναισθηματικές εμπειρίες όπως θυμό, απογοήτευση, θλίψη ή άγχος, που μπορεί να επηρεάσουν την ευημερία και τη λήψη αποφάσεων.
Γιατί είναι σημαντική η συναισθηματική ρύθμιση;
Οι δεξιότητες ρύθμισης των συναισθημάτων απαιτούν πραγματικά από τους ανθρώπους να εξετάζουν περισσότερα από τα συναισθήματά τους. Οι άνθρωποι συχνά χάνουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους, δεν τα καταλαβαίνουν και μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος ακολουθεί αυτή τη διαδικασία. Μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτές τις γρήγορες αλλαγές ή μπορεί να μην έχουν καλή συναισθηματική ρύθμιση ή να μην έχουν μάθει τις δεξιότητες που χρειάζεται. Μπορεί να χάσουν τον έλεγχο όταν βιώσουν ένα έναυσμα για αρνητικές καταστάσεις που συνέβησαν στο παρελθόν. Μπορεί επίσης να υπάρχουν σωματικές αλλαγές που κάνουν ένα άτομο να χάσει τον έλεγχο των συναισθημάτων του, όπως εξάντληση ή πτώση του σακχάρου στο αίμα, και φυσικά όλα αυτά επηρεάζουν τη συμπεριφορά του. Το κλειδί είναι τα άτομα να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους, αλλά και να ανακαλέσουν τον αναστοχασμό (ή αυτοστοχασμό) να είναι μέρος της διαδικασίας.
Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει συχνά στους ανθρώπους είναι να ντρέπονται και να επικρίνουν τον εαυτό τους για αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα, γεγονός που στην πραγματικότητα κλιμακώνει την ένταση, κάνοντας τους εαυτούς τους να αισθάνονται ακόμη χειρότερα. Συναισθηματικός έλεγχος και ρύθμιση είναι η λήψη οποιασδήποτε ενέργειας που αλλάζει την ένταση μιας συναισθηματικής εμπειρίας. Δεν σημαίνει καταπίεση ή αποφυγή συναισθημάτων. Με τις δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης, τα άτομα μπορούν να επηρεάσουν ποια συναισθήματα έχουν καθώς και πώς τα εκφράζουν. Φυσικά, μερικοί άνθρωποι είναι καλύτεροι στο να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους από άλλους. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη και έχουν επίγνωση τόσο των εσωτερικών τους εμπειριών όσο και των συναισθημάτων των άλλων. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να φαίνονται «φυσικά ήρεμοι», αλλά και αυτοί βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, απλώς έχουν αναπτύξει στρατηγικές αντιμετώπισης που τους επιτρέπουν να αυτορυθμίζουν δύσκολα συναισθήματα.
Φαύλος κύκλος (Σκέψεις → Συναισθήματα → Σωματικά συμπτώματα → Συμπεριφορές)
Οι σκέψεις των ανθρώπων που προηγούνται των συναισθημάτων, καθώς και οι συμπεριφορές που προκύπτουν από αυτά, παίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Συχνά, μπορεί να είναι πιο πιθανό για τους ανθρώπους να αλλάξουν αυτές τις σκέψεις ή συμπεριφορές από ό,τι θα ήταν απλώς να κάνουν κάτι οι ίδιοι για να νιώσουν ένα διαφορετικό συναίσθημα. Ευτυχώς, η αλλαγή του τρόπου που σκέφτεσαι, ή ακόμα και του τρόπου που συμπεριφέρεσαι, μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε αλλαγή στη συναισθηματική σου κατάσταση. Αυτός ο κύκλος (Σκέψεις → Συναισθήματα → Σωματικά συμπτώματα → Συμπεριφορές) ονομάζεται φαύλος και είναι θεμελιώδες στοιχείο μιας βασισμένης σε στοιχεία και εξαιρετικά δημοφιλούς προσέγγισης θεραπείας ψυχικής υγείας που ονομάζεται Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία. Η κατανόηση αυτού του κύκλου μπορεί να ενδυναμώσει όλα τα άτομα.
Στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας
Φυσικά, εκτός από τη θεραπεία (Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία - ΓΣΘ, Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία - ΔΣΘ, Συστημική Θεραπεία και πολλές άλλες) που είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση των συναισθημάτων, υπάρχουν και άλλοι τρόποι ενίσχυσης της ρύθμισης των συναισθημάτων μέσω της άσκησης δραστηριοτήτων αυτοφροντίδας. Ίσως το πιο σημαντικό είναι η εποικοδομητική επικοινωνία όπου θα σε βοηθήσει να εκφράσεις τα συναισθήματά σου αποτελεσματικά, να ακούσεις ενεργά και να διεκδικήσεις όρια, διατηρώντας παράλληλα σεβασμό και ενσυναίσθηση. Επίσης σημαντικό είναι να δημιουργήσεις χώρο. Μπορείς να πάρεις μια ανάσα και να επιβραδύνεις τη στιγμή μεταξύ ενεργοποίησης και απόκρισης. Η εξάσκηση ασκήσεων και παρεμβάσεων θετικής Ψυχολογίας, όπως η απόλαυση, η ευγνωμοσύνη και η ενσυνειδητότητα μπορούν να βοηθήσουν.
Επιπλέον, μπορείς πρώτα να παρατηρήσεις ή να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα, αφού τα κατονομάσεις και στο τέλος να τα αποδεχτείς. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκήσεις την αυτοσυμπόνια και να δώσεις χάρη στον εαυτό σου. Αναγνώρισε ότι η εμπειρία των συναισθημάτων είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη απάντηση. Επίσης, μπορείς να εντοπίσεις και να μειώσεις τα ερεθίσματα και να εμπλακείς σε μια θετική συνομιλία με τον εαυτό σου (σε αυτή τη διαδικασία μπορείς να αντικαταστήσεις τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου με πιο θετικές ή εναλλακτικές σκέψεις). Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να εξασκήσεις τις δεξιότητές ενσυνειδητότητας, ζώντας τη στιγμή και δίνοντας προσοχή, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις σου για να παρατηρήσεις τι συμβαίνει γύρω σου με μη επικριτικούς τρόπους.
Συνοψίζοντας, υπάρχει μια σειρά από στρατηγικές ρύθμισης των συναισθημάτων που μπορούν να ασκήσουν τα άτομα για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους αντιμετώπισης. Είναι σημαντικό να σκεφτούν ποιες στρατηγικές είναι πιο χρήσιμες για αυτούς και ποιες να αποφύγουν για να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους, να τα ονομάσουν, να μην ντρέπονται για αυτά και να καταλάβουν ότι είναι μέρος της ζωής όλων των ανθρώπων και είναι απολύτως φυσιολογικά.