Ακαδημαϊκή Ιστορία
NYC, 1989-2023
35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ME ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ
1989
Σε συνεργασία με το Αμερικανικό κρατικό Πανεπιστήμιο State University of New York, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των Η.Π.Α., ιδρύεται το New York College στην Αθήνα, βάσει της ΠΡΩΤΗΣ στην Ελλάδα και στη Ν.Α. Ευρώπη Διεθνούς Σύμβασης Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης (Academic Validation).
ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ TΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΑΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εκείνη η ιστορική σύμβαση του 1989, που έδωσε τη δυνατότητα σε φοιτητές για διεθνώς αναγνωρισμένες πανεπιστημιακές σπουδές BACHELOR στην Ελλάδα, μορφοποίησε τον χάρτη της ελληνικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης διότι:
- Άνοιξε και έδειξε τον δρόμο και για άλλες ακαδημαϊκές συνεργασίες του New York College και άλλων ελληνικών κολλεγίων με κρατικά Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης
- Απετέλεσε πρότυπο για την πλήρη αναγνώριση των κολλεγίων από την Ελληνική Πολιτεία μετά από 23 χρόνια, διά του Νόμου 4009/2012.
1990
Το 1990, ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του New York College, Ηλίας Φούτσης, Hon PhD, επισφράγισε τη συνεργασία τού New York College με το Αμερικανικό κρατικό Πανεπιστήμιο State University of New York, δωρίζοντας στην πανεπιστημιούπολή του στο New Paltz, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ένα αυθεντικό ομοίωμα του αγάλματος του Ερμή του Πραξιτέλους από πεντελικό μάρμαρο, που φιλοτεχνήθηκε στο Εργαστήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελλάδος.
NYC: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Το άγαλμα κοσμεί επί δεκαετίες, μέχρι σήμερα, την πανεπιστημιούπολη του Αμερικανικού Πολιτειακού Πανεπιστημίου στο New Paltz, ως πολιτισμική προβολή της Ελλάδος στις Η.Π.Α. και ως διαχρονικό σύμβολο της ακαδημαϊκής φιλοσοφίας του New York College, που συνδυάζει σεβασμό στην παράδοση με τις ακατάλυτες ελληνικές αξίες και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Φώτο άνω: Δεκέμβριος 1990, στο Κτίριο Διοίκησης (Administration Building) του STATE UNIVERSITY OF NEW YORK στην πανεπιστημιούπολη στο New Paltz: Το άγαλμα του Ερμού του Πραξιτέλους, φιλοτεχνηθέν από το Εργαστήριο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ της Ελλάδος, δια δωρεάς του NEW YORK COLLEGE (δεξιά). Διακρίνονται (από αριστερά, μπροστά) ο Δρ. Robert Mumber, Διευθυντής Διεθνούς Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου, ο Δρ. Don Bisco, Κοσμήτωρ του Business School του Πανεπιστημίου, ο κ. Ηλίας Φούτσης, Πρόεδρος και Ιδρυτής του εκπαιδευτικού Ομίλου NEW YORK COLLEGE, η Δρ. Alice Chandler, τότε Πρόεδρος του STATE UNIVERSITY OF NEW YORK at New Paltz και ο Δρ. William Vasse, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου.
1991
Έναρξη λειτουργίας του NYC Athens Campus, του πρώτου τότε, και μοναδικού έκτοτε, πολυκτιριακού campus στην καρδιά της Αθήνας, έναντι του Ζαππείου και του Ολυμπιείου («Στύλοι Ολυμπίου Διός»). Το NYC Athens Campus συναπαρτίζουν τα εξής τέσσερα κτίρια: Syngros Hall, Mumper Hall, Kapodistrias Hall και Papparigopoulou Hall.
WORLD-CLASS CITY CAMPUS
Η προνομιακή θέση του NYC Athens Campus στο όριο της Πλάκας, έναντι του Εθνικού Κήπου - Ζαππείου - Ολυμπιείου, κυριολεκτικά στη σκιά της Ακροπόλεως, στη γειτονιά όπου δημιουργήθηκε η γνώση και ο πολιτισμός, σε συνδυασμό με (α) την περίλαμπρη ιστορία αυτού του πολυκτιριακού συγκροτήματος, η οποία εκτείνεται σε τρείς αιώνες (19ος - 21ος), και (2) τη λειτουργική συνεργασία του NYC με τον παρακείμενο ιστορικό Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο (ΕΓΣ), καθιστούν το λειτουργικό εκπαιδευτικό-αθλητικό «δίπολο» ΝΥC-EΓΣ το μοναδικό στην Ελλάδα world-class city campus ιδιωτικού κολλεγίου.
1994
Κατά την επίσημη τελετή αποφοίτησης στη πανεπιστημιούπολη New Paltz του State University of New York στις Η.Π.Α. το 1994, απονέμονται πτυχία BACHELOR στους πρώτους 20 αποφοίτους του κοινού 4ετούς πτυχιακού προγράμματος του New York College (NYC) και του State University of New York at New Paltz (SUNY/NP).
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ
Με την αποφοίτηση των πρώτων φοιτητών του κοινού 4ετούς πτυχιακού προγράμματος του NYC και του SUNY/NP το 1994, γίνεται πραγματικότητα o οραματικός κοινός στόχος των δύο φορέων, που ορίζεται στην ως άνω πρωτοποριακή σύμβαση του 1989 ως εξής:
Η διεθνής συνεργασία μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών φορέων, NYC και SUNY/NP, έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε φιλόδοξους “αλλά οικονομικώς μη-προνομιούχους φοιτητές να παρακολουθήσουν ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών ανεξαρτήτως των οικονομικών τους δυνατοτήτων” (to enable highly-motivated “but financially non-privileged students to pursue a rigorous academic program, irrespectively of financial need”).
Ένας οραματικός στόχος με παγκόσμια σημασία, που αποδεδειγμένα έγινε πραγματικότητα!
1998
Μετά από 9 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, το New York College, το μόνο ελληνικό κολλέγιο διεθνούς ανάπτυξης, ιδρύει το University of New York in Prague (UNYP) στη Δημοκρατία της Τσεχίας: το πρώτο ιδιωτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναγνωρίσθηκε ως Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο από το Υπουργείο Παιδείας της Τσεχίας.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ
Κοινή στρατηγική επιδίωξη των δύο φορέων, του ελληνικού New York College (NYC) και του αμερικανικού State University of New York (SYNY), είναι η από το 1989 μεταξύ τους ακαδημαϊκή συμφωνία να “καταστεί ένα πρότυπο για παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες όπου επενδύονται σχετικώς περιορισμένοι πόροι στην εκπαίδευση” (to “become a model for similar programs in other countries with limited resources invested in education”). Αυτήν την επιδίωξη, ο διεθνής εκπαιδευτικός Όμιλος New York College (NYC Group) την υπηρέτησε αποτελεσματικά, όχι μόνον με τη λειτουργία του UNYP στην Τσεχία από το 1998, αλλά και με την ενεργό συμμετοχή του NYC Educational Group στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ν.Α. Ευρώπη (Τίρανα, Σκόπια, Βελιγράδι) κατά τα επόμενα χρόνια 2002-2019, προσφέροντας προς τούτο τη διεθνή ακαδημαϊκή του τεχνογνωσία, σε συνεργασία με το Empire State University του State University of New York.
2001
Εγκαινιάζεται το παράρτημα του NYC στη Θεσσαλονίκη, ως ακαδημαϊκή προβολή του κολλεγίου στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Το New York College στη Θεσσαλονίκη, προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση σε προγράμματα επιχειρηματικής εξωστρέφειας, λειτουργώντας ως η ακαδημαϊκή προβολή του διεθνούς εκπαιδευτικού Ομίλου New York College (NYC Group) στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
2005
Διοργάνωση Τμήματος Διδακτορικών Σπουδών στο New York College (NYC) στην Ελλάδα, όπως επίσης και στο θυγατρικό του Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο University of New York in Prague (UNYP) στη Δημοκρατία της Τσεχίας, σε ακαδημαϊκή συνεργασία με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο University of Bolton.
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ
Το Τμήμα Διδακτορικών Σπουδών, που από το 2005 διοργανώθηκε στο NYC και το UNYP σε συνεργασία με το University of Bolton, αποτελεί το ακαδημαϊκό επιστέγασμα της επιτυχημένης πορείας του εκπαιδευτικού Ομίλου New York College (NYC Group), που άνοιξε και πάλι νέους ορίζοντες στον Κολλεγιακό Κλάδο της Ελληνικής Εκπαίδευσης το 2005: Μετέπειτα, παρόμοια προγράμματα για διδακτορικό τίτλο που απονέμεται από ξένα πανεπιστήμια, εφάρμοσαν και άλλα ελληνικά κολλέγια.
2009
Στην Αθήνα το NYC επεκτείνεται το 2009, προσθέτοντας στις εγκαταστάσεις του το πενταώροφο κτίριο στην Καλλιθέα με την επωνυμία «NYC Pythagoras Hall».
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΤΟΥ NYC
Ως υπερσύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο κτίριο—και μάλιστα εγγύτατα του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και κεντρικών εγκαταστάσεων μεγάλων εταιρειών και του Δημοσίου (Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, κ.ο.κ.)—το «NYC Pythagoras Hall» αποτελεί τον εργαστηριακό και τεχνολογικό βραχίονα του πολυκτιριακού NYC Athens Campus.
2012
Διά του Νόμου 4009/2012, η Ελληνική Πολιτεία θεσμοθετεί τα κολλέγια στην Ελλάδα ως φορείς πανεπιστημιακών σπουδών: Τα αναβαθμίζει ονοματοδοτικώς, μεταχαρακτηρίζοντάς τα για πρώτη φορά από «Κέντρα Μεταλυκειακών Σπουδών» σε «Κολλέγια», και αναγνωρίζει νομοθετικά τα πτυχία που απονέμονται από ξένα πανεπιστήμια σε αποφοίτους ελληνικών κολλεγίων, στο πλαίσιο ισχυουσών διεθνών συμφωνιών ακαδημαϊκής πιστοποίησης (validation) ή δικαιόχρησης (franchise), ως επαγγελματικά ισοδύναμα με τα αντίστοιχα πτυχία των ελληνικών Πανεπιστημίων.
ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ
Ο Νόμος 4009/2012 αποτελεί μεγάλη δικαίωση για το New York College και το State University of New York, δεδομένου ότι ορίζει ως θεμελιώδη προϋπόθεση αδειοδότησης και λειτουργίας κάθε κολλεγίου στην Ελλάδα την ύπαρξη διεθνούς συμφωνίας ακαδημαϊκής πιστοποίησης (validation) ή δικαιόχρησης (franchise) μεταξύ του κολλεγίου και ενός τουλάχιστον ξένου πανεπιστημίου, όπως δηλαδή ήταν η από το 1989 ακαδημαϊκή συμφωνία-πρότυπο μεταξύ του New York College και του αμερικανικού πανεπιστημίου State University of New York, η ιστορικά ΠΡΩΤΗ στην Ελλάδα ολοκληρωμένη διεθνής συμφωνία ακαδημαϊκής πιστοποίησης.
2014 - 2018
Στην παγκόσμια διαβάθμιση πανεπιστημίων και κολλεγίων «Webometrics Ranking of World Universities», από το α΄ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 μέχρι το β΄ εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, το New York College αναδεικνύεται αδιαλείπτως ως το κορυφαίο ελληνικό εταιρικό κολλέγιο, με συνολικά οκτώ (8) πρωτιές σε όλα τα (8) εξάμηνα εκείνης της 4ετούς περιόδου. Η παγκόσμια διάκριση του New York College έναντι των υπολοίπων ελληνικών κολλεγίων κατά το έτος 2018, ανεδείχθη από τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ), όπου αναδημοσιεύθηκε ο σχετικός πίνακας παγκόσμιας κατάταξης των ελληνικών πανεπιστημίων και κολλεγίων «Webometrics Ranking of World Universities». Επίσης αποσπάσματα από εκείνη την έκδοση της ΜΟΔΙΠ του ΕΚΠΑ δημοσιεύθηκαν τότε (2018) στην έγκριτη εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (αριθμ. φύλλου 29.810).
ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΓΚΡΙΤΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ
Στην από 05-08-2022 επίσημη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, υπογεγραμμένη από τον Πρύτανη Θάνο Δημόπουλο, επισημαίνεται ότι η παγκόσμια διαβάθμιση πανεπιστημίων και κολλεγίων «Webometrics Ranking of World Universities», που καταρτίζεται από τo Cybermetrics Lab του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (Higher Council for Scientific Research – CSIC), του κορυφαίου δημόσιου ερευνητικού οργανισμού της Ισπανίας, “θεωρείται από τους πλέον έγκυρους πίνακες κατάταξης παγκοσμίως” διότι σύμφωνα με τον Πρύτανη, “στηρίζεται σε στοιχεία άμεσα επαληθεύσιμα στο διαδίκτυο, και όχι σε δείκτες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια και «έρευνες γνώμης» οι οποίοι διακατέχονται σε κάποιες περιπτώσεις από μεροληψία ή υποκειμενισμό”.
2021
Το Νew York College είναι το μοναδικό κολλέγιο πανεπιστημιακών σπουδών στην Ελλάδα που διοργάνωσε πολλαπλές εκδηλώσεις και δράσεις για τη Διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επαναστάσεως. Μεταξύ εκείνων των δράσεων, ήταν η συνέργεια του Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του NYC με τον κορυφαίο Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, παγκοσμίου φήμης (κάτοχο Όσκαρ και πρωτεργάτη του ηλεκτρονικού ήχου στον Κόσμο), για την παραγωγή ενός επετειακού βίντεο με τίτλο «The Bicentennial Great Walk of Athens».
ΕΘΝΙΚΟ KYKNEIO ΑΣΜΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Το επετειακό βίντεο με τίτλο «The Bicentennial Great Walk of Athens» έχει ιστορική σημασία για το NYC και όλο τον Κόσμο, διότι μεταξύ άλλων αποτελεί εν τοις πράγμασι το εθνικής σημασίας «Κύκνειο Άσμα» τού ευπατρίδη Βαγγέλη Παπαθανασίου—την τελευταία παραγωγή με μουσι-κή του (2021), μόλις ένα έτος προ της αποδημίας του (19 Μαΐου 2022)—ενός Μεγάλου Έλληνα που τίμησε την Ελλάδα πολλαπλώς και πάντα ανιδιοτελώς στην παγκοσμίως σημαίνουσα ζωή του.
2023
Σε επίπεδο συνολικού απολογισμού 10ετίας, από τον Ιούλιο 2013 μέχρι τον Ιούλιο 2023, το Νew York College παραμένει το διαχρονικά κορυφαίο εταιρικό κολλέγιο στην Ελλάδα σύμφωνα με την παγκόσμια διαβάθμιση πανεπιστημίων και κολλεγίων «Webometrics Ranking of World Universities», με περισσότερες διακρίσεις (8 πρώτες θέσεις, 3 δεύτερες θέσεις και 3 τρίτες θέσεις), περισσότερες σε όλα τα επίπεδα από εκείνες του αμέσως επομένου ελληνικού εταιρικού κολλεγίου (7 πρώτες θέσεις, 2 δεύτερες θέσεις και 2 τρίτες θέσεις αντίστοιχα) κατά την ίδια 10ετή περίοδο.
ΧΡΥΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ TOY ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥ NEW YORK COLLEGE
Όπως δημοσιεύθηκε στο ALFAVITA και σε άλλα εκπαιδευτικά και ειδησεογραφικά ιστολόγια (ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ, EKPAIDEYO.GR, NEATORA.GR, κ.τ.λ.), μόνο ο εκπαιδευτικός Όμιλος New York College (και ουδείς από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς ιδιωτικούς ομίλους στην Ελλάδα) κατόρθωσε να έχει αδιάλειπτη παρουσία (κάθε χρόνο, κάθε εξάμηνο) στην τιμητική κατάσταση «WORLD» της Webometrics, με τα παγκοσμίως κορυφαία 12.000 ΑΕΙ (top 37,5% ΗΕΙs), είτε διά του Νew York College (NYC), είτε διά του University of New York in Prague (UNYP), είτε συνήθως δι' αμφοτέρων, κατά την περίοδο 2013-2024, η οποία ευλόγως μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ του διεθνούς εκπαιδευτικού Ομίλου New York College.